Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macskafajták

2014.01.28

 Abesszin:

Az abesszin macska csillogó szőrű, közepes, vékony alkatával a házimacskák vad őseire emlékeztet. Ruganyos, vékony, de izmos teste van, hosszú lábakkal. A kis fej ék alakú, a pofa lágy vonalú, szeme nagy, borostyán, mogyoró, vagy zöld színű. Farka közepesen hosszú, elvékonyodó. A fénylő szőrzet kellemes tapintású, puha szerkezetű. Napi egyszeri, kézzel való átsimítás ajánlott. A nyak és a torok környéke, valamint a hasoldal világosabb árnyalatú. Több színváltozata létezik. A legelterjedtebb a rézvörös (sorrel), melynek bundája vörösesbarna. A vadas (ruby) változat égetett barna, sötétebb sávozottsággal. Az őzbarna (fawn) abesszin macska bundája bézs színű, őzbarna sávokkal, a végtagok belső oldala, a hasi oldal halvány. A kék melegkék színű, palakék sávokkal. Az aljszőrzet, a végtagok belső oldala és a has krémszínű, az orrtükör sötétrózsaszín.

 

Amerikai drótszőrű:

Miután elkezdték tenyészteni a fajtát, amerikai rövidszőrűeket is bevontak a tenyésztésbe, hogy elkerüljék a beltenyészetet. 
Bundájának színét tekintve, elég változatos. Sok féle szín és mintázat elfogadott, egyedül a tiszta csokoládébarna, illetve a lila színű nem.Közepes és nagy teste  közé sorolható, masszív izmos testű. Feje gömbölyű kiugró pofacsonttal. Az orrtükör színének hasonlónak kell lenni mint a bundájához. Fejéhez képest nagy szemei vannak, ezek bármilyen színűek lehetnek! Fülei  közepes méretűek, és viszonylag távol helyezkednek el egymástól! Közepesen hosszú farka vége lekerekített, és vége felé vékonyodik. 
A szőrzete  durva tapintású, lehet göndör, görbe, vagy hajlított végű. Előny, ha bajszának vége is kunkorodik.

 

Alpine Lynx:

 

Az Alpine Lynx egy házimacska . Vannak, akik azt mondják, hogy az alpesi Lynx hiúz (a vadmacska) géneket is hordoz, de a tudósok azt mondják, hogy ez nem igaz. Ezek közepes hosszúságú macskák. A hátsó lábaik hosszabbak, mint a mellső lábaik.A hímek nagyobbak, mint a nőstények. Fejük nagy és széles, szemük nagy. A fülük lehet egyenes, vagy hullámos. A farkuk rövid, mint a hiúzé. Az is lehet, hogy teljesen hiányzik, mint a Manx macskáké. A szőrzetük mindig fehér.

 

Amerikai görbefülű:

Ez a csendes, szelíd fajta az Egyesült Államokban szinte családtag, és ennek egyetlen gén mutációja az oka: fülei a hát irányába és a fej közepe felé kunkorodnak. Ez a sajátos jelleg a macska arcát manószerűvé teszi, csodálkozó arckifejezést adva neki. A jelleg dominánsan öröklődik, vagyis bármilyen macskát párosítunk egy görbe fülűvel, az utódok fele arányban görbe füllel születnek.

 

 

 

Amerikai rövid szőrű:

Az európai rövid szőrű macskáknál valamivel könnyebb, elegánsabb, finomabb típust képviselnek, de még ők is nagy, rendkívül erőteljes és atléta alkatú macskák. Ennek ellenére hajlékony, karcsú, rugalmas mozgású állatok, szinte nesztelenül közlekednek. Fejük viszonylag nagy, kissé szögletes alakú, valamivel hosszabb, mint amilyen széles. Fülük széles alapú, a hegye lekerekített. Szemük nagy, kerek, tekintetük ragyogó és rendkívül figyelmes. Szőrzetük rövid, kemény, télen sűrűbb, mint nyáron. Hiba a fehér folt, a puha, hosszú szőrzet és a rövid farok. Nem szívesen tenyésztik a túl élénk, de a túl esetlen példányokat sem.

 

Amerikai csonkafarkú:

 

Származási helye az Egyesült Államok. Barátságos és kíváncsi természetű macska. Minden szín és mintázat, a lila, csokoládé és nyérc is előfordul nála. Feje Széles, módosult ék alakú, ívelt körvonalú. Szeme ovális és enyhén ferde metszésű. Szemöldöke erőteljes. Füle közepes méretű, széles alapú, és magasan a fejtetőn tűzött. Teste kissé zömök, jelentős izomzattal. Szőrzete rugalmas és kettős. Farka mindenképpen van, de a csánk (hátulsó lábtő) felett végződik.

 

 

Anatoli:

 

Közepes méretű macska. Jelentős izomzat és a közepesen erős csontozat jellemzi. Nyaka és a mellkasa hatalmas és erős. Lábak és farkuk közepes hosszúságúak. Füleik nagyok és szélesek, végük enyhén lekerekített. Szemeik nagyok, ovális és állása kissé ferde, szemszíne harmonizál a szőrzet színével. Szőrzete rövid, gyapjas aljszőrzet nélkül, finom szerkezetű. Színes fajták.

 

 

Bengáli :

A bengáli házimacska egy vadmacskaféle, a bengáli leopárdmacska és egy házimacska keresztezéséből mesterségesen lértehozott hibrid. Az első bengáli macska e két faj véletlen párosodásból született, tervszerű tenyésztése az 1980-as években kezdődött Amerikában. Azzal a céllal kezdték a fajtát kialakítani, hogy létrehozzanak egy vadmacska külsejű, de házimacska természetű új macskafajtát. A bengáli macskának jellegzetes mintázatú, puha bundája van. A leggyakoribb az "eredeti", pöttyös bundájú, de már több színben kitenyésztették. Alapfeltétel, hogy a bunda pettyes vagy márványmintás legyen (általában barna alapszínű), de léteznek világosabb, ún. szépia, fehér ún hóbengáli és teljesen fekete változat is. A hóbengáli érdekessége, hogy szeme kék. A fajta jegye, hogy a homlokon látható legyen a cirmos macskákra jellemző M-alakú rajzolat. Feje széles, kerek, testéhez viszonyítva kicsi, pofapárnái erőteljesek. Fülei öblösek, orra széles. A test izmos hosszú, a bunda tömött, sűrű és rendkívül finom, prémszerű. Lábai erősek, farka középhosszú, a vége mindig fekete. Szeme ék alakú, kissé mogyoróvágású. Színe lehet sárga, vagy zöld. A hóbengáli esetében a szemszín mindig kék.

 

Bombay: 

A Bombay macskát az indiai Bombay nevű városról nevezték el (a mai Mumbai-ról). Kimondottan úgy tenyésztették ki, hogy fényes fekete bundájával, hatalmas rézszínű vagy sárga szemeivel egy egzotikus ragadozóra emlékeztessen. A Bombay macska egy középtermetű, izmos állat. Méretéhez viszonyítva egy kissé sokat nyom, szőre rövid, fényes, csak fekete lehet. A kifejlett nőstények a 3-3,3 kg-osak, a hímek a 4 kg-os testsúlyt is elérhetik. A Bombay macskának kerek feje, széles pofája, szétálló, kerekített végű fülei és hatalmas, kerek szemei vannak. Ez a fajta a vörösréz színű szemek miatt annyira népszerű, de a sárga szem is ugyanúgy előfordulhat. A Bombay macskák szemszíne változhat, a hímeknek például 3 és 5 éves koruk között a szemük színe általában kicsit megfakul, zölddé alakul. A Bombay cica nagyon nyugodt természetű, könnyen elfogadja a többi háziállatot is, de mindenképpen neki kell dominálnia. A barátságos és emberszerető Bombay cica néha furcsa módon üdvözli a házba belépő vendégeket.

 

Brit rövidszőrű:

A fajtát a brit házimacskából tenyésztették ki, amely már akkor rendelkezett a jellegzetes kerek fejformával és tömzsi testalkattal. A brit rövidszőrű jellegzetessége még az izmos testfelépítés, széles mellkas, erős, egyenes hát, a vastag, végén lekerekített farok, rövid és egyenes orrvonal, rövid lábai pedig még alacsonyabb hatást érnek el. A jellegzetesen gömbölyű fejformához széles koponya is jár, nagy, kerek szemei távol helyezkednek el, kicsi, kerek végű fülei pedig távol ülnek egymástól. Rövid és rendkívül sűrű a szőrzete, de selymes tapintású, ami valószínűleg a perzsákkal való keresztezésből öröklődött át. A fajtára jellemző még, hogy az egyszínű egyedeknek narancs színű szemmel kell rendelkezniük. A brit macska egyike azon fajtáknak, amit a színskála szinte minden színében tenyésztenek, de a legnépszerűbbek még mindig az egyszínűek, az azokból is a kék. A család barátja, engedelmes, jó viszonyban van a többi háziállattal is, gazdájához erőteljesen kötődik

 

 

Burma:

Burma avagy Burma Szent Templommacska , de nevezik még Birmannak is. Intelligens, gyöngéd, de szerfelett bohókás természetű macska. Közepes testarányok, enyhén csapott homlok jellemzi. Szőre a közepesen hosszútól a hosszúig fordul elő, ám arcán és lábain rövid, továbbá fehér "zoknija" van. Jegyei és kék szeme a sziámira ütnek. Jelleme nyugodt, alkalmazkodik a családi élethez, hangja lágy. Valahol félúton a perzsa macska és a sziámi macska között, nyugodt, kiegyensúlyozott, nem passzív, de nem is túláradó. Más macskákkal és kutyákkal barátságosan viselkedik. Életerős cica, játszik, rohangál egész nap. Annyira élvezi a " közönséget", mint egy vásári komédiás. Intelligens, gyöngéd, de szerfelett bohókás természetű. A játékos birman kitűnő társa kisgyerekeknek, de szereti a csendet és a nyugalmat is. Kedvesek és szeretetre méltóak - különösen a kandúrok - de a kissé erős birtokosi hajlammal megáldott birmanok nem tűrik, ha nem foglalkoznak velük és a magányt sem kedvelik. A kertben szívósságukról és kitűnő vadászképességekről tesznek tanúbizonyságot.

 

Burmilla:

 A burmilla a burma macska és a csincsilla színárnyalatú perzsa macska keresztezésével jött létre. Nagy-Britanniában tenyésztették ki 1981-ben egy lila burma nőstény és egy csincsilla kandúr véletlen párzása következtében. A négy kismacska volt a fajta alapítója. A Burmilla Macska Klub 1984-ben alakult. Még mindig nincs hivatalosan elfogadva, mégis egyre népszerűbb. A fajta jó természetérű, barátságos és kitűnő házi kedvenc. Szinek: ezüst vagy arany, feketével spriccelve, vagy bármilyen standard szín. Az ezüstöknél a szín intenzitása csökkenhet. Bundája közepessen rövid, puha és sűrű. Mintázata: néhány halványabb folt a hason és cirmos jegyek. M alakú rajzolat a fejen. A farok halványan színezett, és enyhe csúcsban végződik.erős testalkat, gömböjű fej, téglavörös orrtükör. Szemei a mandulavágású és a kerek közötti átmenetet képviselik. Színük zöld. A fülek közepes méretűek és előre néznek. Farka közepesen hosszú, elvékonyodó, és enyhe csúcsban végződik, farkát büszkén tartja enyhén felfelé. Lábai karcsúak, a hátsó lábak hosszabbak, mint a mellsők, a mancsok ovális alakúak, fekete talppárnákkal. 

 

Chausie:

A chausie egy erős macskafajta, termete kétszer nagyobb, mint egy átlagos házimacskáé, A chausie teste hosszúkás, karcsú és szilárd, lábai nagyon hosszúak. Hátsó lábai jóval hosszabbak, mint az elülsők, ettől is olyan vadmacskaszerű a megjelenése. Tappancsai a teste méretéhez viszonyítva kicsik. Bundája nagyon hasonlít a mocsári hiúzéra, aljszőrzete puha és sűrű. A következő színváltozatok számítanak elfogadottnak: koromfekete, szürkés-fekete cirmos (ezüstszínűként ismert) - minden egyes szőrszál fokozatosan sötétedik, vagy világosodik, barna cirmos - arany-, vagy homokszínű bunda, fekete csíkokkal. A sportos, kíváncsi és intelligens chausie állandó mozgásban van, szüksége van arra, hogy leadja a benne felgyülemlett energiát. A chausiek rámenősek, és gyakran agresszívvá válhat a viselkedésük.

 

Cheetoh:

A Cheetoh az ázsiai leopárd macska valódi vérvonalából származó nagyon izmos, atlétikus, méltóságteljes és ruganyos macska. A Cheetoh-nak a lopódzkodó, leresztett vállú járása van, amely nem jellemző más házimacskákra. A pettyezett és/vagy rozettás pettyezés külső, a nagy szemek és fülek tovább erősítik ezt a kifejezetten vad kinézetet. A szőre nagyon rövid és tömött , de mégis puha. A Cheetoh egy különlegesen vad megjelenésű, de rendkívül tanulékony, jól kezelhető és nemes természetű macska. 

 

Colorpoint rövid szőrű:

 

A rövid szőrű colorpointok sziámi és más rövid szőrű cicák keresztezésével jöttek létre. A cél új színfajták kialakítása volt, számos tenyésztő még ma is mint hibrid sziámira tekint rájuk. Önálló fajtaként 1964-ben lett a rövid szőrű colorpoint elfogadva. A sziámiknál testfelépítésben kissé erőteljesebb, vaskosabb cicák, rendkívül mozgékonyak és éberek, végtelenül ragaszkodóak a gazdihoz. Csupán csekély mennyiségű ápolást és gondozást igényelnek, alkalmi fürdetést, körömvágást.

 

 

 

Cornish Rex:

Játékos természetű, keleties jellegű macska. Származási helye: Nagy-Britannia.Teste legömbölyített, lábai vékonyak és kecsesek, viszonylag kicsi fején óriási fülei magasan tűzöttek. Szőrzetéből hiányoznak a vezérszőrök, tapintása ezért még a bársonynál is puhább. Fő jellemzői: Közepes hosszúságú. Lekerekített pofa, erős áll; szeme Közepes méretű, ovális; füle nagyméretű, széles alapú,vVége lekerekített; teste közepes méretű, erős és izmos; szőrzete hullámos, plüss-szerű, selymes tapintású; farka hosszú, elvékonyodó. Szinte minden színben előfordulfekete, fehér, vörös, krém, teknőctarka, kék, ezüst, füstszín. A fajtát az 1960-as évek körül jegyezték be Angliában és Amerikában.

 

 

Desert Lynx:

A Desert Lynx nagyon szereti az embert, nyugodt vérmérsékletű macska. Nagyonnépszerű az Egyesült Államokban, Európában most kezd elterjedni. Játékos, hűséges és ragaszkodó személyiségű mint egy kutya. A megfelelő minőségű étrend kiválasztásával és a macska szivos felépítése miatt nem igényel különleges egészségügyi ápolást. A legfőbb követelmény a sok szeretet, figyelem, ölelés amit igényel. Mintázata lehet:: foltos, márványosvagy ködös; Színezete: Silver, kék, szürke, réz, szén, csokoládé. A szem körűli vonalak ás szőzetének mintázata ad neki egy egzotikus sivatagi hiúz megjelenést.

 

 

 

Devon Rex:

Hullámos szőrzet, nagy fülek és óriási, kíváncsi tekintet jellemzi őket. A cica izmos testű, széles mellkasú állat, végtagjai rövidek. Közepes testméretű,  rövid szőrű macska. A mancsaik kicsik és oválisak. A hosszú, vékony farka fokozatosan csúcsosodik, és rövid, göndör szőrzet borítja. A legkönnyebben tartható macskák közé tartoznak. Magasabb hőmérsékletet igényel a hideg időkben. Intelligens, barátságos, kíváncsi, csendes és nagyon ember-szeretőek. A devon rex macskák mindenféle színben és mintázattal előfordulhatnak.

 

  

Don Szfinx:

Szőrtelen macskák. Csupaszságuk alapján a Szfinx cicák három csoportba sorolhatók: azok, amelyek teljesen csupaszon születnek, azok, akik puha, bársonyos, nagyon rövid szőrrel jönnek a világra, és a harmadik típus, az erőteljes, hosszabb szőrű szfinx macskák. E két utóbbi fajta egy-két éves korára vetkőzi le puhább, vagy erősebb bundáját, de nem teljesen szőrtelenül születnek. A kanadai szfinx macskák általában nem válnak teljesen szőrtelenné, némi szőr marad a pofácskájukon, a mancsokon és a farkon. A szfinx testalkata robusztus (hajlamos az elhízásra), feje ék alakú, füle nagy, bajusza nagyon rövid és merev, de hiányozhat is. A fajtaleírás szerint a farok végén és a füleken megengedett a vastagabb szőrzet. Színezetét főként a bőre pigmentációja adja, lehet egyszínű, de tartalmazhat bármilyen mintázatot is. A szfinx macskákat általában lakásban tartják, a szabadba csak felügyelettel engedik ki őket, mivel a hideg és a hosszan tartó erős napsugárzás egyaránt megárthat nekik. Tisztán tartásukhoz alig igényelnek több fürdetést a normál szőrzetű macskáknál, de mivel bőrüket csak kevés szórzet fedi, az könnyen zsírossá, piszkossá válhat. Három fajtája is létezik ennek a különleges megjelenésű macskának:a kanadai alapváltozat, a Don és a Peterbald Szfinx.

 

 

Egyiptomi mau:

Az egyiptomi mau 1940-ben került Amerikába. Egyiptomi macskafajta. Alkata nem keleti jellegű, hanem valamivel testesebb, zömökebb, izmosabb. Bundája erőteljesen mintázott. Szőrszínek: ezüst, bronz, füstös fekete. Kedves, játékos, embert kedvelő cica. Az egyiptomi mau ragaszkodó, barátságos, játékos, önálló jellem. Rendkívül intelligens, tanítható, aktív egyéniség. Teste fejlett, izmos, csontozata erős. Feje enyhén kerekített és ék alakú, közepesen nagy fülei hegyesek. A szem színe a macska fejlődése során lassan alakul ki, végül élénkzöld színű lesz. Hátsó lábai karcsúak, hosszabbak, mint az elsők. A farok közepesen hosszú, vége felé keskenyedő. A szőrzet tömött, puha, némi fésülést igényel. A test alsó felén a szőr színe világosabb. A mancsok és a talppárnák feketék, az orrtükröt, az ajkakat és a szemeket erős fekete kontúr határolja. Az egyetlen macskafajta, amelyik pöttyös. A szőrzete rövid, dús, rugalmas és selymes. Színezete: ezüst (ezüst, fekete foltok), bronz (barna, fekete foltok), fekete-füst, fekete-ezüst. Az egyiptomi mau egyike azon kevés macskafajtáknak, amelyek élvezik a a pórázon sétáltatást.

 

 

Exotic:

Testalkata közepestől a nagy testméretűig, rövid és zömök test . A lábak rövidek, izmosak, a mancsok nagyok és kerekek, a lábujjak között a pamacs kivánatos. A mellkas, a vállak és a hát masszív és jó izomzatú. A nyak rövid és izmos. A farok rövid és vastag, vége lekerekített. Fej: kerek, masszív koponya, arányos, az arc telt, a homlok kerek. Az orr rövid és széles, hangsúlyos, jól látható stoppal. Az orrtükör felső vonala nem lehett a szem alsó vonala felett. Az áll és az alsó állkapocs széles, masszív és erős. Nyílt, kifejező kinézet.Fülek: nagyon kicsik, végük kerek, oldalt tűzöttek és széles alapúak. Picit előre dőlnek, a fülpamacs dús.Szemek: nagyok, kerekek, nyíltak, kifejezőek, ragyogóak, egymástól távol helyezkednek el. A szemszín igazodik a bunda színéhez.Szőrzet: rövid és dús, selymes és finom, eláll a testtől, lágy és nem gyapjas. Kicsit hosszabb, mint a brit rövid szőrűé, de nem lenghet.Színváltozatok: minden szín, a sziámi színezet is fehér nélkül, elfogadott.

 

Foldex:

Ritka macskafajta. Egzotikus rövidszőrű macskák. Zömök felépítés, hajtogatottfülek, kerek fejforma, rövid nyag jellemzi. A Foldex egy aktív, vidám, intelligens és kíváncsi macska. Szeretőközeledő idegeneket könnyen elfogadó, szereti hasimogatják. Nagyon kedves személyiség.

 

 

German Rex:

Nagyon csendes, szeretetteljes, kedveli az ember társaságát. Közepes méretű macska, izmos és erős.A farok közepes hosszúságú, vége enyhén lekerekített. Feje közepes méretű, kerekded körvonallal; a profil ívelt, az áll erős, jól fejlett arccsontozat.Fűlei közepes méretűek, inkább távol helyezkednek, széles alapúak, végük enyhén lekerekített. Szeműk kerekek, közepes méretűek, nyítottak, egymástól távol helyezkednek el. Szőrzetük bársonyosan lágy és rugalmas, rövid és hullámos, a bajusz és a szempillák fodrosak. Színűk csokoládé, fahéj, lila, őzbarna.