Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZERETI A MACSKA A TEJET?

2014.01.25

 Bárkit megkérdezhet az ember a cica és a tej kapcsolatáról, a válasz mindig ugyanaz lesz. Igen, a macska szereti a tejet. Pedig ez csak egy tévesen elterjedt vélekedés.

 

Ha az ember úgy dönt, hogy az ember igába hajtja a fejét és gazdivá válik (bár a macska szemszögéből inkább alattvalóvá), tisztában kell lennie kedvence igényeivel, hogy helyen tudja táplálni. Ebbe beletartozik a tej itatása is, de a tej szeretete macskaegyén függő: van amelyik szereti, van amelyik soha meg nem inná, van amelyiknek szabad, van amelyiknek nem ajánlott a fogyasztása.

 

macska_tejet_iszik2
 

 

Cicáknál is előfordulhat ugyanúgy, mint nálunk embereknél a laktóz érzékenység. Bár már kapható laktózmentes termék a cicknak is.

Egyedül a kiscica első néhány hetében nélkülözhetetlen az anyatej, vagy macskatápszer, ha esetleg a mama nem tud szoptatni.  Semmiképpen sem jó a boltban kapható dobozos tej, vagy tehéntej. Gondoljunk csak bele: a kisbabáknak is speciális tápszer kell, ami összetételében és tápértékében hasonló az anyatejhez, így igazodva a kis csöppség emésztéséhez és belső flórájához. Ugyanez a helyzet bármely állat újszülött kölykénél is.

Idősebb korban óvatosan , kis adagokban próbáljuk a tejet cicánknak adagolni. Ha hasmenést, gyomorrontást tapasztalunk, akkor próbálkozzunk laktózmentes tejjel, vagy iktassuk ki az étrendjéből. Cicánknak mindenképpen szüksége van vízre. A tej ezt nem helyettesíti, csak egy kis nyalánkság.

 

macska_tejet_iszik3
 

 

A hiedelemmel elentétben a macskának nem lételeme a tej, de tény, hogy tartalmaz olyan ásványi anyagokat, amelyre szüksége van a cicának. Semmi estre sem lehet a tej kizárólagos táplálék, ugyanis önmagában nem tartalmaz minden olyan tápanyagot ami létfontosságú.

 

 

 

Cicánk ki fogja választani, mi felel meg legjobban az igényeinek. Lehet, hogy szerepelni fog menüjében a tej, de lehet, hogy beleszagol és soha nem fog lefetyelni belőle. A tejben lévő ásványi anyagokat máshonnan fogja pótolni. Napjaink macskatáp gyártói már nagyon odafigyelnek a megfelelő egészséges adalékokra.

 

Részlet Jekkel Gabriella: Amit a macskáról tudni kell c. könyvéből >>


 
Google Hirdetések
Rák ellenes élelmiszerekIsmerd meg az orvosok által titkolthárom fő rákkeltő elemet. Lásd:rakkezelese.com
Normaflore probiotikumPróbálja ki a bizonyítotthatékonyságú készítményt!www.normaflore.hu
Aranyér KezelésVégleg meggyógyítja az aranyeret.Hatása 48 óra után jelentkezik.www.aranyer-kezeles.eu
 

Hozzászólások (2)

  1. #2 - Beküldte: Iboly 2013-09-23 13:18:09
    Úgy van! Úgy van! És ha, mondjuk, beteg lesz más családtagunk is , annak is ott a természetes szelekció! Sőt, miért ne segítenénk a természetnek?! Csapjuk tarkón az ásóval a cukros tantit, fájós lábú anyukánkat, gyomorfekélyes kedvesünket! Így válhatunk szép, erőteljes nemzetté...le a "génselejtekkel"!
     
  2. #1 - Beküldte: marchie 2013-02-11 09:26:49
    Néha komolyan meglepődök, hogy mikről nem képesek cikkezni:D Macska tápszer??? Laktóz intolerancia??? Természetes szelekció!:D Egy igazi macska táplálék kiegészítői a következők: cinke, egér, patkány, gyík, sáska, stb... Az enyém imádja a házi tehéntejet és annak bőrét, a vizet a kerti tóból szerzi be. Sírva könyörgöm, ha bárkinek szándékában áll gén selejt állatok életben tartása, legyen szíves legalább ivartalaníttatni (na, meg amúgy is)!!!